Su tesisatı, binalara döşenen su boruları ile kaynaktan çıkartılan temiz suyun kullanıldıktan sonra arıtılıp tekrar doğaya gönderilmesini sağlayan sistemlerdir. Bütün yapıların en önemli kısmı olan su tesisatının bakım ve onarım işlemleri, evlerde su sızıntıları ile karşılaşmamak için düzenli olarak yapılmalıdır. Su tesisatı, insanların su ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmelerini sağlar. Sağlık ve güvenlik için su tesisatına son derece önem verilmelidir. Bu yazımızda su tesisatı hakkında teknik bilgilere değineceğiz.
Her yapının su tesisatı üç temel işlevi karşılamalıdır. Bunlar besin tüketimine yönelik ve günlük tüketimde kullanılan suyun sağlanması ve konut içinde kullanılmak için dağıtılması, organik atıklar, deterjanlar, bazı eriyikler gibi pis suyun boşaltılmasıdır.
Konut içi tesisat iç bölümlerde gelişen bir sistem olup, iki ihtiyaca cevap verir. Bunlar suyu konut içi noktalara dağıtmak, pis suyu boşaltmaktır. Teknik terminolojide ‘temiz su’ konuta çeşitli amaçlarda kullanılmak için ulaştırılan, içilebilir nitelikte sudur.